Skip to main content

Skutsjesilen met Klaas Westerdijk

By 15 februari 2018september 17th, 2021Blog
skûtsjesilen-d'halve maen

Skûtsjeschippers

Al vanaf het eerste jaar van mijn studie aan de Fotoacademie had ik de wens om portretten te maken van skûtsjeschippers. Mijn aanname was dat dat allemaal stoere bonkige Friezen zouden zijn. Ik heb geen idee waar dat idee vandaan kwam, maar het zat wel hardnekkig in mijn hoofd.

Tot afgelopen jaar is het steeds een vaag plan gebleven. Nu mijn man en ik qua zomervakantie niet meer gebonden zijn aan de schoolvakanties, was ik in 2017 thuis tijdens het zeilen van de SKS skutsjesilen. Tijd om eindelijk iets te doen met dat 5 jaar oude idee.

Groninger

Nu ben ik een Groninger. Ik weet dat er in de zomer skutsjesilen plaatsvindt, dat zich dat in Friesland afspeelt en dat het bij het Fries cultureel erfgoed hoort. Daar hield mijn kennis op. Tijd voor onderzoek, want waar ga ik beginnen? Ik stuitte op de naam Klaas Westerdijk; vorig jaar debuterend als schipper en hij bleek ook  de jongste schipper van de vloot zijn. Klaas stond open voor mijn verzoek tot een gesprek en heeft deze onwetende Groninger in rap tempo bijgepraat.

Bijscholing

Mijn kennis over skutsjesilen bleek echt nul komma niks te zijn. Tijdens ons gesprek heb ik aan Klaas zijn lippen gehangen, want hier ging een compleet nieuwe wereld voor mij open. Vervolgens heb ik het Skutsjemuseum  in Eernerwoude gebeld en gevraagd om bijscholing . Vanwege de achtergrond van mijn vraag kreeg ik een persoonlijke rondleiding van een waanzinnig enthousiaste vrijwilliger. Daarna was ik bijna bereid een Fries te worden…wat een prachtige historie die nog steeds springlevend wordt gehouden! Ik begin ze steeds beter te begrijpen, die Friezen. De moedertaal die met de moedermelk mee komt, de tradities, de verhalen, de verbondenheid die daaruit ontstaat…het is een speciaal stukje Nederland.

Bemanning

Mijn gehele plan kantelde. Wat nou schippers…dit hier, wat zich onder mijn neus afspeelde, wat een fantastisch verhaal! Een nieuwe schipper, op zoek naar een complete bemanning. Trainen, zeilen, oefenen; alles om tijdens de SKS Skutsjesilen een team te zijn dat d’Halve Maen in de enkele cijfers zou moeten doen eindigen. Na uitgebreid overleg met Klaas en de bemanning stemde iedereen ermee in dat ik mocht gaan fotograferen tijdens het SKS skutsjesilen.

SKS Skutsjesilen

Zomer 2017; mijn eerste skutsjesilen-zomer. De dagen dat ik er niet bij kon zijn heb ik aan de tv en de app gekluisterd gezeten…Ik! Ik kijk nóoit naar sport op tv. Ik doe liever zelf mee of ik fotografeer liever, maar Studio Sport, Tour de France, tennis hier en tennis daar, al het voetbalgebeuren….het boeit me gewoon totaal niet. En nu was ik als een nieuwsjunkie aan het proberen iedere minuut bij te blijven van de laatste gebeurtenissen. Dat bruine zeil met dat witte halve maantje; het heeft twee weken lang mijn doen en laten beïnvloed.
De dagen dat ik er bij kon zijn waren fantastisch. Het team werd door familie en vrienden verzorgd op de volgboot; wanneer er niet gezeild werd lag het skutsje naast de volgboot. Ik zat er middenin. Was welkom op de volgboot. Kon alles van dichtbij volgen. Mocht mee tijdens het inzeilen. Meevaren naar de start in Eernerwoude. Heb echt, zoals mijn wens was, het teamgebeuren van binnenuit mogen meemaken. De spanning, de ontlading, mooi weer, afgrijselijk weer, alles. Geweldig.

Noorderlicht fotomanifestatie

Het resultaat van dit werk is tentoongesteld in een satellietlocatie van de Noorderlicht Fotomanifestatie.
Ik ben echter nog lang niet klaar. Het team groeit nog, er zijn wisselingen geweest, het is een proces dat voort blijft gaan en wat ik wil blijven volgen. Onze komende zomervakantie is om de SKS Skutsjesilen heen gepland, want ik wil het niet missen.
Ik ben Jolanda Kleij en ik vrees dat ik verslaafd ben.
Bruine zeilen, ruim sop, veel wind.
Wordt vervolgd.