Skip to main content

Kinderfotografie -Lach eens naar de fotograaf?

By 29 april 2022mei 11th, 2022Blog, kinderfotograaf, zwangerschapsfotograaf
Kinderfotografie door kinderfotograaf Groningen

Je boekt een fotograaf voor kinderfotografie, omdat je leuke foto’s van de kinderen wilt hebben. Je  bent als de dood dat ze zich misdragen en de hele shoot mislukt, dus wat doe je dan: je treedt strak corrigerend op, probeert ze in het gelid te houden en spoort ze aan…

Lach eens naar de fotograaf!

Als specialist in kinderfotografie in Tolbert, Groningen, ben ik dol op fotoshoots met kinderen. Elk kind is uniek en elk kind reageert op zijn of haar eigen manier en dat maakt kinderfotografie altijd weer een leuke uitdaging. De meeste kinderen willen eerst even de kat uit de boom kijken en niet netjes, zoals papa en mama dat graag willen, mij gedag zeggen. Dat is prima. Een fotoshoot moet een leuke beleving zijn en daar ga ik voor zorgen. Hoe? Lees maar…

Kinderfotografie door kinderfotograaf Groningen

Zwangerschapshoot met het gezin

Onlangs had ik een zwangerschapsshoot in mijn fotostudio in Tolbert. De zwangere mama had haar partner en 2 jarige zoontje meegenomen. Tijdens de fotoshoot zouden we gezinsportretten maken, foto’s van de zwangere buik van mama, foto’s van de ouders samen en … ik kan het niet laten… ik doe ook altijd wat kinderfotografie van de aanstaande grote broer of grote zus alleen.

Kinderfotografie door kinderfotograaf Groningen

Kinderfotografie kan alleen met vertrouwd voelen

Voordat het echter zover is, moet diegene zich vertrouwd voelen bij mij. Daar houd ik rekening mee. Ik begin met het fotograferen van de ouders en laat het kind wat aanrommelen en meekijken. Op een bepaald moment nodig ik hem (of haar) uit om mij mee te helpen. Ze krijgen hun eigen camera en gaan zelf fotograferen. Tussendoor richt ik af en toe al de camera op hen, en toon hen hoe ze eruit zien op het schermpje achterop. Spelenderwijs werken we zo toe naar leuke kinderfotografie.

Niet mee bemoeien

Op zo’n moment is het fijn als de ouders zich daar niet mee bemoeien. Soms is dat moeilijk, dat snap ik heel goed, en willen de ouders de regie naar zich toe trekken. Gebieden hun kind “lach eens naar de fotograaf!”. Het resultaat is dan meestal onwil en juist niet mee willen werken of juist van die gemaakte lachjes. Dat is zo jammer! Geef het kind vooral niet het gevoel dat het iets móet doen, maar laat het lekker z’n gang gaan. Ik zorg dat die leuke foto’s er komen, met échte lachjes en boevenkoppies….precies zoals ze zijn. Kinderfotografie zoals het hoort.

PIEP

Het jongetje bij mij in de studio hoorde steeds de fotoflitser piepen. Toen hij van mij de opdracht kreeg om mama op de foto te zetten nam hij zijn positie in, richtte zijn leencamera en riep “PIEP”. Zo, gelukt, mama stond erop. Keihard lachend, want het was ontzettend grappig om te zien hoe hij geluid aan actie koppelde.

En boefje zelf? Ik heb bijna meer foto’s van hem dan van de rest van de familie, het was gewoon té leuk om hem te fotograferen!