Skip to main content

Regisseren moet je leren

By 11 november 2020november 3rd, 2021Blog
Een echoscopist maakt een hartecho bij een vrouw in de Ludwig Kliniek

Regisseren

Review

Gisteren ontving ik een fijne review van Marieke Ludwig. Marieke is cardioloog, gespecialiseerd in hartklachten bij vrouwen. Haar praktijk, de Ludwig Kliniek, heeft zij aan huis. Het klinische en zakelijke sfeertje van een ziekenhuis wordt daar vervangen door een huiselijke setting en dat vinden haar patiënten erg prettig.

Gedecideerd en professioneel

In haar review schrijft ze dat ik een gedecideerd en professioneel portretfotograaf ben. Dat deed mij even grinniken, want ik weet precies waar die opmerking vandaan komt. Uitleg vooraf is even nodig: behalve als portretfotograaf ben ik ook werkzaam in de zorg, als anesthesie-assistent op de OK. Voor mijn fotografie carrière was dat mijn werk, nu beschouw ik dat werk als hobby…te leuk om er afscheid van te nemen. In die functie ben ik een doener, een doorpakker.

Regie bij de fotograaf

Tijdens het maken van de bedrijfsfoto’s voor en in de kliniek fotografeerde ik het maken van een echo van het hart. De echoscopist is precies zo’n type als ik…niet treuzelen en hup! aan het werk. Ze ging zo op in haar rol dat ze vergat wat het doel van de echo was. Voor ik de fotocamera in positie had was hup! mevrouw al op haar zij gelegd en hup! de echo werd al gemaakt. Ik moest even stevig optreden, want het lukte haar bijna niet haar rol los te laten. Ik heb haar de regie uit handen moeten trekken en gezorgd dat de echo in mijn tempo gemaakt werd en op de manier zoals ik dat wilde. Het was best erg grappig, want ik herkende haar handelswijze als geen ander. Zij had even moeite met loslaten maar moest ook erg lachen toen ze zich realiseerde waar ze mee bezig was.

Groei en trots

Dat regisseren, dat moet je als portretfotograaf leren. In het begin durf je dat niet, schik je je naar de ander, totdat achter de PC blijkt dat je niet de foto’s hebt die je had willen hebben. Zo groei je met vallen en opstaan en krijg je op een dag een review waarin je gedecideerd en professioneel genoemd wordt. Daar ben ik erg trots op!