Skip to main content

7 tips om jullie bruidsfotograaf te vinden

By 4 september 2019november 27th, 2023Blog, bruidsfotografie, trouwfotografie

7 tips om jullie bruidsfotograaf te vinden


VERLOOFD

Je hebt haar gevraagd en ze zei JA; wat een prachtige mijlpaal!
De kans is groot dat jullie dit fijne nieuws via social media wereldkundig hebben gemaakt, op Instagram bijvoorbeeld. De #wijgaantrouwen en #verloofd hashtags zullen gebruikt zijn. En de reacties stromen binnen, óók die van bruidsfotografen. Want ja; onder die hashtags kunnen wij onze klanten vinden. Maar hoe vinden jullie nu jullie fotograaf? Het aanbod van bruidsfotografen is ongelofelijk groot. Amateurs en professionals; hoe scheid je kaf en koren? Waar begin je met zoeken?
Met deze 7 tips wil ik jullie daarbij helpen:

BEPAAL JE VERWACHTINGEN

Bepaal eerst wat jullie verwachten van jullie trouwfoto’s.
Zoeken jullie een reportage van de dag met standaard foto’s of zoek je naar een journalistiek verslag? In dat laatste geval fotografeert de fotograaf ook die momenten die buiten jullie zicht plaatsvinden. De details. De grappige en ontroerende momenten achter jullie rug. De lach van die trotse moeder en de traan van de ontroerde opa; gebeurtenissen die gemist worden wanneer er alleen op jullie gefocust wordt. Tegenwoordig komen veel bruidsfotografen daarom in tweetal; de een focust zich op de beelden van jullie, de ander focust zich op die andere momenten. 

BEKIJK BRUIDSFOTO’S

Google op dat woord en je zult ontelbaar veel foto’s vinden. Probeer een moodboard te maken, bijvoorbeeld op Pinterest, met foto’s die je mooi vindt. (Wist je dat je zelf ook foto’s kunt toevoegen aan Pinterest? Je bent echt niet gebonden aan het beeldmateriaal dat al te vinden is op dat platform.) Probeer dan uit te zoeken waarom precies díe foto’s jou aanspreken. Is het het kleurgebruik? Is het de sfeer in de foto’s? Iedere fotograaf heeft een eigen stijl. Dat behelst zowel de momenten die gezien en vastgelegd worden, als ook de uitsnede van de foto. Daaropvolgend de stijl waarin de foto’s bewerkt worden. De een zal zorgen dat alle kleuren zacht en pastelachtig worden, de ander kiest voor bijvoorbeeld een rauwere vorm van bewerken, met veel contrasten. Zwartwit fotografie? Om deze verschillende stijlen te vinden moet je de foto’s zorgvuldig bekijken en zo uitvinden wat jullie het meeste aanspreekt. 

ONDERZOEK HET AANBOD IN JOUW REGIO

Waar gaan jullie trouwen? In welke regio? Wanneer je een fotograaf uitzoekt uit die regio, weet diegene vaak wel de mooie plekjes te vinden voor de reportagefoto’s. Daarbij wel de kanttekening geplaatst dat dat niet per se fotografen van buiten de regio hoeft uit te sluiten. Fotografen als Kleij & Co zullen uitgebreid vooronderzoek doen van de locatie, om bekend te raken met het gebied en de mooie fotoplekjes. Dus wanneer je overweegt een fotograaf in te huren die niet uit jullie regio komt, informeer dan in hoeverre diegene onderzoek pleegt.

VRAAG DE TROUWLOCATIE OM ERVARINGEN

Hebben jullie al een trouwlocatie op het oog? Vraag daar ook eens naar de ervaringen met bruidsfotografen, deze bedrijven kunnen jullie ongetwijfeld tips geven.

BEPAAL JULLIE BUDGET

Bepaal wat je ongeveer qua budget hebt. Houd er rekening mee dat de fotograaf geen sluitpost moet zijn. De kleding kost waarschijnlijk veel geld, evenals de feestlocatie. De andere zaken als taart, bloemen, ringen, visagie en kapper kosten ook geld. Al deze genoemde zaken zijn aan het einde van de trouwdag weg; de jurk is vies, de make-up verdwijnt, het kapsel zakt uit en de taart is op. Wat blijft er over?
Precies.

Selecteer daarom NIET op prijs! Iedereen met een beetje camera kan tegenwoordig foto’s maken en er zijn helaas genoeg mensen die zich fotograaf noemen, maar het niet zijn. Ze rekenen een laag bedrag voor een dag fotograferen. Stunten met enorme hoeveelheden foto’s. Maar het uiteindelijke resultaat zal teleurstellend zijn. Ik wil hiermee natuurlijk niet iedereen over één kam scheren, maar over het algemeen is er een groot verschil tussen “goedkope” en “dure” fotografen. Het vergt een nieuwe blog om te verklaren waarom er zo’n groot prijsverschil tussen fotografen onderling mogelijk is. Wil je daar niet op wachten; vraag het de fotograaf met wie je in gesprek gaat. Hoe kan het dat diegene zoveel goedkoper of duurder is dan de gemiddelde prijzen die gehanteerd worden? Wanneer je kiest voor een fotograaf die beduidend minder vraagt dan het gemiddelde, vraag hier dan expliciet naar.

KENNISMAKINGSGESPREK

Met de genoemde tips hebben jullie zoekcriteria gevormd waarmee je gericht kunt zoeken naar jullie fotograaf. Bezoek de websites. Bekijk de foto’s. Ben je enthousiast? Spreekt het je aan? Vraag dan om een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat zal bij iedere zichzelf respecterende fotograaf mogelijk zijn. Maak een lijstje met vragen die je wilt stellen. Vraag of er demo albums zijn om te kunnen bekijken. Vraag naar de Algemene Voorwaarden die de fotograaf hanteert. Controleer of de fotograaf de AVG (de wetgeving omtrent privacy regels) geregeld heeft. 

DE EERSTE KLIK

En dan het allerbelangrijkste: voelde je een klik? Bedenk dat de fotograaf degene is die de hele dag jouw schaduw zal zijn. Bij waarschijnlijk ieder moment aanwezig zal zijn. Het is onvoorstelbaar belangrijk dat je je op je gemak voelt bij diegene. Je trouwdag is dé dag van je leven, daar wil je 1000% van kunnen genieten. Je kunt het dan niet hebben dat je je niet oké voelt met je fotograaf. Het moet bijna beter klikken dan met je beste vriendin, om het even duidelijk te stellen.
Deze klik moet de eerste klik van jullie bruidsreportage zijn!

Ps: Na dit gelezen te hebben zou natuurlijk dit de eerste klik kunnen zijn ;).