Over mij, Jolanda Kleij

Wat voor persoon ben ik?

Positief, benaderbaar, ik heb een open instelling, hou van gezelligheid, ben betrouwbaar, humoristisch, beweeglijk, ondernemend en iedere minuut van mijn leven bewust belevend.

Mijn familie voegt daar graag aan toe: eigenwijs, áltijd maar met die camera bezig, de humor is vooral fout, ik loop te snel, ik wil te veel en ben te nieuwsgierig. Ze hebben (een klein beetje) gelijk.

Mijn ervaring is dat de tijd zo snel gaat, dat ik tijd tekort kom voor al mijn plannen. Reden temeer om mij dagelijks te realiseren wat een bevoorrecht en gelukkig mens ik ben; ik ben gezond, heb de liefste man ter wereld, twee zonen waar ik stapelgek en apetrots op ben, een lieve familie en een geweldige baan.

Wat voor fotograaf ben ik?

HSP

Een aantal decennia geleden ontdekte ik dat er een woord is voor al mijn “Jolanda – eigenschappen” (van die dingen waarvan mijn familie altijd zei: “stel je niet aan”, en “wees eens even flink”): ik ben een hoogsensitief persoon. Dat betekent onder andere dat ik emoties van anderen net zo sterk ervaar als die van mijzelf. Dat maakt mij tot een empatisch persoon en een betrokken fotograaf. Klanten met wie ik gewerkt heb vragen mij om die reden ook regelmatig opnieuw voor een opdracht. Zij waarderen mijn empatisch vermogen, zeker wanneer het om emotionele fotografie gaat; zij vinden mij dan de juiste persoon om bij emotioneel beladen events aanwezig te zijn en de fotografie te verzorgen. Deze hoogsensitiviteit biedt mij veel, maar vraagt ook veel.  Ik heb een tegenhanger nodig voor intensieve contactmomenten, om zo weer rust in mijn hoofd te krijgen. Met Lumièreseries op Netflix kijken, bivakkeren op Terschelling, wandelen en hardlopen, puzzelen (meer dan 1000 stukjes graag) en lezen vind ik die balans.

Liefde en Gevoel

Feitelijk is alles wat ik als fotograaf doe samen te vatten onder de noemer Liefde en Gevoel. Of dat nu voor je geliefde is, de baby, jezelf of dat wat je graag doet en je werk is; het maakt niet uit. Mijn docent zei het tijdens mijn opleiding regelmatig: “Jouw foto’s kunnen nog zo suf of standaard zijn, op de een of andere manier weet je toch iets gevoeligs te vangen in die mensen wat hun portretten uiteindelijk heel liefdevol maakt, warmte uitstraalt, ontroert”. Uiteraard heb ik moeten werken aan het eerste deel van die zin, maar de rest van het compliment kon ik in mijn zak steken. Feitelijk legde zij toen al precies haar vinger op dat wat mij fascineert in fotografie.

Humor

Behalve mijn hooggevoeligheid bezit ik een ook grote dosis humor. Graag maak ik van iedere shoot een feestje. Ik kan heel serieus zijn, maar vind het heerlijk om te lachen en het gezellig te hebben. Bijkomend voordeel daarvan is dat de sfeer tijdens een shoot ontspannen is en dat zie je terug in de resultaten.

Perfectionist

Tot slot over mijn andere kwaliteit, tevens mijn valkuil: ik ben een perfectionist. Ik ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Superkritisch ben ik op mijn eigen werk, waardoor er regelmatig “darlings” sneuvelen (wijsheid vanuit mijn opleiding: “kill your darlings”. Oftewel hoe leuk en mooi de foto ook is, wanneer de kwaliteit niet 100% is gaat deze toch echt de prullenbak in). Aan het nabewerken van de foto besteed ik bijzonder veel aandacht; mijn camera levert mij het ruwe materiaal en dat ontwikkel ik tot de uiteindelijke foto.

Stijl

Mijn stijl kenmerkt zich door de frisse en kleurrijke beelden, maar ook door contrastrijke zwartwit platen. Qua uitsnede ben ik dol op vierkant beeld; het dwingt je tot keuzes, want er sneuvelt daarbij altijd iets van het totaal opgenomen beeld. Wat wil ik laten zien, wat vind ik belangrijk, waar wil ik dat de balans in het beeld ligt: allemaal beslissingen die je moet nemen bij het maken van een vierkante uitsnede. Dat maakt dat ik weloverwogen mijn foto’s bewerk en per foto bewuste keuzes maak.

portret-Jolanda-Kleij